agència d'informació 29-s

27 GENER / 17:45h Crònica de la vaga a Galícia

27 de Jan a les 17:53 per redacció | descarregar l'article en PDF |

La vaga convocada per la CIG i secundada per altres sindicats com la CUT, CGT, CNT i SLG ha tingut un seguiment desigual en les diferents ciutats gallegues.La presència de sectors com el naval, el metall i els transports majoritàriament a Vigo i Ferrol es reflecteix en un seguiment destacable en aquestes ciutats de la vaga convocada a Galícia. Compostel·la i la Corunya, ciutats de serveis i amb forta presència de funcionariat, han tingut un seguiment més baix.

Destacables van ser les aturades als ports comercials, obres de grans dimensions com la del port exterior de la Corunya. Alcoa i empreses auxiliars a Lugo, Citroën a Vigo i Navantia a Ferrol.

Els transports interurbans es troben totalment paralitzats i els urbans de les diferents ciutats només mantenen els serveis mínims en funcionament. Empreses destacables com Inditex han paralitzat torns complets al llarg de la nit. La neteja i recollida d’escombraries s’ha paralitzat a gairebé tota Galícia, excepte a la Corunya, on només s’ha pogut bloquejar l’accés en un dels torns d’entrada de les planta de gestió de residus de Nosti. Respecte a la incidència de la vaga en el sector del comerç es pot afirmar que ha estat molt baixa, produint petits tancaments momentanis d’algunes superfícies comercials, molts del quals eren protegits amb una forta presència policial. En qualsevol cas, com succeeix en el sector, es produeixen baixades momentànies de persianes mentre es manté la presència dels piquets, però al pas d’aquests s’obren de nou les portes en la majoria dels comerços. Destacable és l’exempció a secundar la vaga concedida des dels sindicats a la pesca litoral a causa de la greu situació que travessen.

Des de la CIG, a falta de les dades de participació que aniran enviant des de les diferents unitats comarcals, desmenteixen la dada emès per la delegació del govern, que afirma que el seguiment no és superior al 3%. La presència en les manifestacions de les principals ciutats ja supera aquest percentatge. La participació en les mobilitzacions és similar a la del 29 de Setembre, destacant la manifestació de Vigo, seguida de la de la Corunya, sobre la qual la policia local parla d’una participació de 5.000 persones . CUT i CGT han convocat mobilitzacions independents a les de la CIG a la Corunya, amb la presència d’un centenar de persones.

Detencions i càrregues

Al llarg de la nit i el matí ha destacat l’augment de la presència policial respecte la vaga del 29-S, arribant a produir-se incidents amb detencions en diferents punts del país: a Vigo han estat detingudes vuit persones, cinc de les quals participaven en piquets informatius i tres per sabotejar un caixer automàtic d’una entitat bancària.

A Ferrolterra s’ha produit una càrrega policial, sense detencions, contra un piquet a les portes d’un centre comercial al polígon de Narón. A Ourense s’acusa de delicte contra la seguretat en el trànsit a quatre persones per abocar pintura en una carretera d’accés a un polígon. Altres intervencions destacables dels piquets, sense enfrontaments policials han estat els talls de diferents punts d’accés a l’AP-9 (principal artèria comunicativa entre la Corunya, Compostel·la i Vigo) a primeres hores del matí i talls d’accés a polígons. A l’interior de les ciutats com la Corunya i Lugo també s’ha paralitzat el trànsit en determinades vies importants tant d’accés com de desplaçaments interiors.

Aquesta tarda continuen els piquets dirigits al sector comerç i està prevista la mobilització convocada pel Bloc Anticapitalista a la Corunya per a les 18:00, en la qual es preveu una forta presència policial en vista de l’actitud que han mostrat al llarg del dia .

Descarrega l'article en PDF |||| Traduccions automàtiques: Castellano | English


Seguir la vida del lloc RSS 2.0 | Visitar en mode text | Avís legal | Spip
Yolanda Vaqué, 27 anys: “L'agència de viatges on treballava ha tancat després de mesos de patiment i de no poder dormir. Els del sindicat ens deien que no féssim vaga, que no ens manifestéssim, que no denunciéssim l'empresa. Ara em criden a la vaga. Haurem d'inventar nous sindicats i fer vagues de debò”