agència d'informació 29-s

Expropiant el capitalisme patriarcal

14 de Nov a les 17:25 per redacció | descarregar l'article en PDF alter-lingüa: Español ||
URL CURTA http://agencia29.net/1507 ||

Vaga general, social, de consum i de treball de cura

El piquet feminista pren el carrer denunciant la precarització de la vida de les dones. De les paraules a les accions d’expropiació i denúncia davant l’absència del reconeixement dels seus drets.


El piquet feminista s’ha fet sentir durant tot el matí. La convocatòria es va iniciar a la Rambla del Raval. El primer punt abans de passar a accions van ser les paraules amb les quals anunciaven en el seu comunicat el fartament de que les retallades i els ajustos estructurals robin la vida de les dones. Tal dit, tal fet. Més de 250 persones van entrar al supermercat Consum del barri de Sant Antoni per expropiar aliments de primera necessitat. La reivindicació s’emmarcava en la protesta sobre la precarització feroç de la vida de les dones. Tal com recull el manifest de l’Assemblea Feminista, les dones sobreviuen explotades en l’economia submergida, ja sigui a través de la concepció del treball des d’un model patriarcal, en masculí i plural, com en el no reconeixement de les tasques reproductives i de cura com a activitats econòmiques.
Aquesta acció era el punt central de denúncia sobre la crisi que les dones pateixen, molt abans del crack financer, i que les retallades de drets no fan més que aprofundir. Aquesta expropiació implicava exercir de forma efectiva els drets econòmics que el sistema capitalista i patriarcal roba cada dia en aquesta estafa anomenada crisi.
El piquet feminista, en acabar l’acció d’expropiació d’aliments, es va dirigir a l’Avinguda Paral•lel, tallant el trànsit durant uns minuts i detenint-se a la seu del Departament de Benestar Social i Família com a acte simbòlic enfront de les responsabilitats polítiques de pauperització de les vides de les dones.

El recorregut va seguir per les Rambles i pel carrer de Portaferrisa, tancant els comerços que trobaven al seu pas, amb davantals i al crit de “vaga general, vaga social, vaga de consum i de treball de cura”. Van seguir serpentejant pel barri del Gòtic fins a l’arribada a la Catedral de Barcelona on de forma espontània es va oficiar una pixada popular. Sense cap dubte, el control de l’Esglèsia i del seu soci l’Estat sobre el cos de les dones no mereixia menys. La persecució denunciada en el seu manifest a les insubmisses a la sexualitat i a la família heteropatriarcal, a transexuals i transgéneres prenia forma. Aquest control del cos es preveu cada cop més criminalilitzador: la futura llei de penalització de l’avortament que plana sobre l’agenda política, implica la prohibició formal sobre l’autonomia de les dones sobre el seu cos i coarta el seu dret a la salut. Les successives retallades en la sanitat pública no fan més que sumar-se a l’actual reducció de drets que impacten de forma directa en les dones, especialment en aquelles sense reconeixement dins de les “noves categories” d’ “assegurat” o “beneficiari”: dones immigrants, “sense papers”, dones que treballen sense ser subjectes polítiques reconegudes pel sistema capitalista i patriarcal.

En acabar aquesta acció tan ben improvisada, el piquet feminista i anticapitalista es va concentrar a la Plaça 8 de març per compartir en un acte comunitari els aliments expropiats. El llarg matí tenia el seu tancament però no el seu final, segurament durant la tarda sabrem més sobre la continuïtat de les accions que criden a cop de davantals, amb o sense tacons, vaga social!

Descarrega l'article en PDF |||| Traduccions automàtiques: Castellano | English

Seguir la vida del lloc RSS 2.0 | Visitar en mode text | Avís legal | Spip
Carles Moraleda, 53 anys: “No té sentit que tots anem en cotxe. Ens estressem nosaltres, emmalaltim als altres i destruïm el planeta. Jo ja fa molts anys que practico la vaga d'automòbil”